Bu yüzey biçimleri, tıpkı bir pastanın katmanları üzere oluştu.
Mars’ın güney kutbunun etrafında delikli peyniri andıran yüzey halleri var.
Bu oluşumlar, tıpkı bir pastanın katmanları üzere karbondioksit ve su buzunun birikmesiyle oluştu.
Gezegenbilimciler, bu oluşumun nasıl mümkün olabildiğini uzun müddettir merak ediyor. Çünkü bu katmanlaşmanın oluşması için kararlı şartlar gerekiyor. Mars’ınsa bu şartları sağlayabileceği düşünülmüyordu.
Ancak yeni bir araştırma, delikli peyniri andıran bu arazinin nasıl oluştuğunun sonunda kavranmasını sağladı.
Araştırmada Mars’ın eksen eğimindeki değişiklerin atmosfer basıncını etkilediği tabir edildi.
Bulgulara nazaran atmosfer basıncındaki değişimler su ve karbondioksit buzunun dönüşümlü olarak üretilmesini sağladı.
ABD Gezegen Bilimi Enstitüsü’nde Araştırma Bilimcisi Peter Buhler ve takımı, donmuş karbondioksit ve su birikintilerinin, Mars’ın kutupsal eğimindeki 100 bin yıllık döngüler boyunca nasıl büyüyüp küçüldüğünü modelledi.
Buhler, “Mars 100 bin yıllık döngülerden geçiyor. Bu döngüler sırasında Mars kutupları sırasıyla Güneş’e gerçek eğiliyor yahut Güneş’ten uzaklaşıyor” dedi.
Su buzu, bu döngüler sırasında daha sıcak bölgelerden soğuk bölgelere gerçek hareket ederek Mars’ın temel uzun vadeli global su döngüsünü yönlendiriyor.
Araştırma takımına nazaran su ve karbondioksit buzunun katmanlı birikintileri, Mars’ın iklim geçmişinin tarihi bir kaydını sağlayabilir.
Buhler, “Bu katmanlama değerli, zira su ve karbondioksitin Mars’ta nasıl hareket ettiğinin direkt bir kaydı” sözlerini kullandı.
Bahsi geçen döngünün kutuplarda yarattığı yüzey halleri, çok delikli İsviçre peynirine benzetiliyor.
Buhler, çalışmanın kıymetini şöyle aktarıyor:
Bu çalışmadan evvel, suyun döngü sırasındaki hareket etme suratı hayli meçhuldü. Bu çalışma, Mars’ın güney kutbundaki katmanlı buz kaydını deşifre ederek bu soruya yanıt sağlıyor.